Vestigii
CASTRUL ROMAN
Ruinele castrului roman: situate în partea de vest a localității, la hotarul cu satul Cigmău, pe drumul județean Simeria - Geoagiu, reprezintă urmele unei vechi cetăți a dacilor, pe locul căreia a fost construit castrul roman Germisara. Castrul avea o importanță strategică deosebită în paza și apărarea drumului care ducea, pe malul drept al Mureșului, la Apulum (Alba Iulia). De altfel, nu departe, în nordul localității, el se intersecta cu "Drumul aurului", ale cărui urme se mai văd și acum, drum care străbătea patrulaterul aurifer al Munților Apuseni pe ruta: Roșia Montană, Zlatna, Geoagiu, Săcărâmb. Castrul a fost unul din sediile Legiunii a XIII-a Gemina. În incintă și în vecinătatea sa, se mai găsesc încă fragmente de cărămizi cu inscripția: "LEG XIII GEM" ( Legio XIII Gemina) sau "N.S.B." (Numero Singulariorum Britanicorum).
DRUMUL ROMANILOR
Urmele drumului pavat cu dale de piatră care ducea de la Geoagiu la Geoagiu-Băi și care se mai păstrează încă și astăzi, vorbesc elocvent despre o viață socială și chiar mondenă foarte activă pe aceste locuri, în timpul ocupației romane.
TERMELE ROMANE
În centrul stațiunii Geoagiu-Băi, acestea au fost descoperite în urma săpăturilor arheologice făcute într-un mamelon de travertin numit „Dâmbul Romanilor”. În straturi succesive, se poate observa cum izvorul termal a fost folosit de către geto-daci chiar înainte de cucerirea romană. Romanii au mărit bazinul și au captat apa printr-o rețea de tuburi din teracotă, transportând-o astfel chiar până la castru, ca să o folosească în scăldători. Săpăturile arheologice au scos la iveală un excepțional tezaur din aur, care poate fi văzut la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva.